Rooien 249 Populieren gemeente Skarsterlan 2012

20-2-2012

VEGELINSOORD - Loonbedrijf Jonker uit Terwispel is maandag begonnen met de kap van de 249 populieren langs de Zwarte Weg in Vegelinsoord. Voor het aangezicht is de kap rigoreus, toch is voorzitter Sjoerd Minnema van plaatselijk belang Vegelinsoord blij met de 'kaalslag'. "Dit is gewoon hard nodig."

In opdracht van de gemeente Skarsterlân worden de bomen gekapt. De populieren vertonen ouderdomsverschijnselen. De kwaliteit en het mooie beeld verslechteren volgens de gemeente langzaam maar zeker. De toestand van de bomen kan in de toekomst tot gevaarlijke situaties leiden. 

"We moeten ook realistisch zijn. De bomen zijn helemaal op. Ik ben er vandaag even langs geweest. In de stam zie je gewoon een bruine pit zitten, een teken dat een populier tegen het einde loopt. Dan is het gewoon beter om ze te kappen", legt Sjoerd Minnema uit. 

 


Voor de 249 populieren komen 150 iepen terug. Dat er minder bomen worden geplant dan gerooid, komt door de brede boswal aan de oostkant van de Zwarte Weg. De keuze voor iepen is goed, vindt Minnema. "In de Haskerveenpolder staan meer iepen. Deze bomen passen dus veel beter in het landschapsbeeld. Bovendien wordt er een soort geplant die hoge resistentie tegen de iepenziekte heeft. Dat is alleen maar positief."

De werkzaamheden nemen twee weken in beslag. De Zwarte Weg is tijdens het werk gestremd.

 

http://skarsterlannieuws.nl/?page=nieuws&id=8787